bijgewerkt op 21-01-2018

Welkom op onze website.

Inloggen voor leden

De inleidingen bij de films worden op de website gezet voordat de film wordt vertoond. Ga naar Cursussen en dan de Filmcursus. Volg de link! Via Verslagen komt u er ook.
De nieuwe procedure voor inschrijven op cursussen en activiteiten vindt u onder "Informatie"

Bezoek aan Speelkaartenmuseum op 9-11-2017

Wat een gezellige en interessante middag hebben wij doorgebracht in het Speelkaartenmuseum van Turnhout.Weliswaar met een kleine groep dames,maar zeker niet minder leuk. Vertrokken om 12.30 waren wij ruimschoots op tijd. De gids stond ons al op te wachten.

In het museum is niet alleen de ontwikkeling van de speelkaart te zien maar ook de manier waarop de kaarten door de tijd heen zijn gemaakt. Dit hele vervaardigingproces is ons door zeer enthousiaste drukkers getoond.  Van snijden tot afwerking. Natuurlijk kregen we alle gelegenheid om vragen te stellen. Het pronkstuk van het museum was de enorme grote 19de eeuwse stoommachine die volledig in werking was.

Na de rondleiding kregen we allemaal een stok kaarten.  Toen zijn we naar de Grote Markt gewandeld voor een heerlijk kopje koffie met een assortiment aan cakes. Teveel om allemaal op te eten! Om 17.00 uur waren we weer terug in Berkel Enschot.

klik hier voor meer foto's.

Cultuurhistorische groep naar Kerkrade op 27/10 en 01/11 2017

Op vrijdag 27 oktober en woensdag 1 november hebben we met de Cultuurhistorische Groep Kerkrade bezocht, Museumplein, waar drie nieuwe musea staan, onderling verbonden: het Columbus Earth Theater (grote ronde bol) dat de schoonheid en kwetsbaarheid van de aarde toont en in ZWART een onderaardse reis door de mijnen. Het Cube Design Museum, een kubus van vijf verdiepingen, laat zien hoe de wereld wordt ontworpen en ingericht voor grote en kleine noden en ambities. In Continium zagen we de wetenschap en techniek die bij de inrichting van de wereld zijn ingezet en de verdere ontwikkeling daarvan. We werden er aan het denken gezet en konden meedoen en co-creëren.
We hebben ook genoten van de koffie met, uiteraard, Limburgse vlaai en een fijne lunch in De Brasserie.

Het was een boeiende en leerzame excursie.

Klik hier voor de foto's.

Bezoek aan Klinisch laboratorium op 19 en 25 oktober

Groot was de belangstelling voor het bezoek aan het Klinisch Hematologisch Laboratorium van het Elisabeth/Tweesteden ziekenhuis. De meesten van ons kennen de prikpost voor bloedafname maar al te goed. En deze avond(en) kregen we niet alleen antwoord op onze vragen, maar konden we ook de laboratoria bezichtigen waar medewerkers dag en nacht bezig zijn met bloed- en urinebepalingen.

Met een donatie voor de stichting Muziekids en veel dank aan alle medewerkers die deze avonden mogelijk hebben gemaakt, besloten we dit leerzame bezoek.

Klik hier voor meer foto's.

 

Jaarvergadering op 11 oktober 2017

 
Voorzitter Anny Hermans opent de vergadering met een welkom aan allen, vooral de nieuwe leden en de dames van vocal group “Des Unique.”
De eerste ledenvergadering in Abdij Ons Koningsoord. Het is nog even wennen. Nog niet alles is perfect, onze excuses daarvoor, maar het komt allemaal goed.
Speciaal welkom voor de nieuwe leden, wij hopen dat jullie een goede plek vinden of al hebben gevonden in onze vereniging. We zullen elkaar vaak ontmoeten tijdens onze activiteiten en cursussen.
Voor het volledige verslag van de jaarvergadering klikt u hier.

Herfstwandeling op 10 oktober

In zijn tekst voor het KVG programmaboekje schreef onze IVN-gids Joop Kok dat, voor zover hij zich kon herinneren, we altijd de eerste helft van oktober prachtig herfstweer hebben. En dat klopte ook nu weer. We hebben een fijne wandeling van de Posthoornseweg naar en om het Belversven in Oisterwijk gemaakt waarbij de heren Kok en Smit ons heel veel hebben uitgelegd vooral over de vele soorten paddenstoelen die we in groten getale tegenkwamen. Het Belversven is ontstaan door het afsnijden van een rivierbocht, dus niet door verstuiving zoals het geval is bij de meeste Oisterwijkse vennen. Het is een prachtig ven waarvan de oever door Natuur Monumenten enige jaren geleden is vrijgemaakt van overtollige begroeiing. Aan de noordkant hebben we mooi uitzicht over de Kampina. Aan de zuidzijde komen we langs het beekje de Rosep dat zich een weg heeft weten te banen door de zandrug van de Kampina. Tot slot was er koffie met appeltaart maar ook: afscheid van onze voortreffelijke natuurgids Joop Kok (85 jaar!). Wilma bood hem ten afscheid een doos heerlijke bonbons aan om samen met zijn vrouw Janny van te genieten.

Klik hier voor een fraaie fotoreportage.
2017-09-27 en ’29 Cultuur Historische groep naar Zaanstad

Deze excursie vormt de start ven het 15de Cultuur Historische jaar. Zaanstad is in 1974 ontstaan door samenvoeging van de gemeenten Assendelft, Krommenie, Wormerveer, Westzaan, Koog aan de Zaan en Zaandam. Het stadhuis (2011) van Zaanstad staat in Zaandam. Het is bijzonder door de architectuur die geïnspireerd is op traditionele Zaanse huisjes. Het toeval wil dat de heer R. Vreeman (echtgenoot van ons lid Ronny) daar waarnemend burgemeester is en het leuk vindt ons op zijn stadhuis te ontvangen. Het andere toeval is dat hij op 26 september burgemeester af is en dat Jan Hamming, ook oud Tilburger, hem opvolgt. We mochten het stadhuis bezoeken op diens eerste werkdag (27/09).
Gidsen hebben ons Zaandam laten zien waar Claude Monet (1871) heeft gewoond en geschilderd en ook het van oud scheepshout in 1632 gebouwde arbeidershuisje waar Czaar Peter de Grote logeerde toen hij in 1697 het vak van scheepstimmerman kwam leren.
Na de lunch in De Hoop op d’Swarte Walvis zijn we over de Zaanse Schans naar het Zaans museum gelopen om daar de echte Monet te bewonderen.

Een prachtige start van dit jubileumjaar voor de vier organisatrices van de Cultuur Historische groep: Yolande, Truus, Ingrid, Elly.

Voor foto's van de beide groepen klikt u hier.

2017-10-04 Bezoek aan Wasserij Lavans

Hartelijk en zeer gastvrij waren we uitgenodigd voor een bezoek aan Wasserij Lavans in Helmond. Woensdagochtend 4 oktober om 8:15 uur met een bus naar dit familiebedrijf dat al sinds 1928 bestaat. De eigenaren hebben een duidelijke visie waarbij een duurzame toekomst voor de mens en het milieu centraal staan. Er is veel geïnvesteerd om het productieproces zo duurzaam mogelijk in te richten, o.a. door middel van zonnecollectoren, warmte terugwintechnieken, hergebruik waswater. Dank zij de goede arbeidsomstandigheden is ook het personeelsbestand duurzaam.
Voor ons was het een heel plezierige, interessante en leerzame ochtend.
Met dank aan Mieke die alles weer uitstekend georganiseerd had.

Klik hier voor meer foto's

2017-09-25 Excursie naar palingkwekerij en –rokerij

Op maandag 25 september hebben we ’s middags een bezoek gebracht aan palingkwekerij en –rokerij Reijrink in Moergestel. Harry en Sia Reijrink roken de paling op ambachtelijke wijze met beukenhout. Resultaat: een delicatesse! Die hebben we kunnen proeven na de uitleg en de rondleiding door dit interessante bedrijf in Het land van de Hilver.

Klik hier voor meer foto's.

Landart in Diessen
Maandag 4 september hebben wij,zoals voorgaande jaren,de tweejaarlijkse landschapskunst-tentoonstelling in het land van de Hilver bezocht.
Opnieuw werden wij verrast door de veelzijdigheid van de kunstwerken,waarbij uitsluitend wordt gewerkt met duurzame/en of biobased materialen.
Onze gids was dit jaar de Hr Kees Ketelaars,een van de kunstenaars,terzijde gestaan door zijn vrouw Ineke.
Na de wandeling hebben wij nog genoten van koffie/thee met heerlijke vlaai.
Maar mag ik u iets adviseren.....schenk uzelf een kopje koffie/thee in....
Bezoek de website van Land Art Diessen met o.a. Een video impressie van Vc Peeters en herbeleef uw wandeling van deze middag.
Ik garandeer u dat u opnieuw zult genieten!
Hier vindt u de foto;s van de tentoonstelling.
Einduitstap 2017-05-19

De laatste excursie van dit verenigingsjaar bracht ons naar Wijchen, waar we de Mandir, een Hindoestaanse tempel, hebben bezichtigd.
In de vorige eeuw zijn mensen uit de Surinaams Hindoestaanse Gemeenschap naar Nederland gekomen. Zij hadden behoefte aan een reine spirituele omgeving, aan een Mandir, om hun geloof te belijden. In 2005 kon met de bouw ervan begonnen worden.
Na de ontvangst met koffie/thee kregen we een PowerPoint presentatie over het Hindoeïsme. In de Tempel (schoenen uit) kregen we ook weer uitleg en konden we vragen stellen.
Weer terug in de ontvangstzaal wachtte ons daar een Hindoestaanse maaltijd, die vegetarisch is. Tot slot hebben we een kijkje kunnen nemen in de winkel waar veel te koop is, voor weinig geld. Om half drie zijn we richting Berkel-Enschot vertrokken, weer een hele ervaring rijker.

Klik hier voor alle foto's.
Verslag door Antoinette Lombarts.

2017-04-20 Workshop beeld maken

Op donderdagmiddag 20 april hebben we onder leiding van mevrouw Ria van den Heuvel een mooi “beeld” gemaakt dat zowel binnen als buiten kan staan. Als basis: een geraamte waaromheen windsels worden gedraaid. Het geheel wordt ingesmeerd en gemodelleerd met een verharder. Toen de beelden droog waren, konden we de “dikke dames” gaan beschilderen. Het resultaat: verrassend en geweldig leuk. Het was een fijne middag; deze activiteit is een echte aanrader.

Hier nog wat foto's.

2017-05-12 Jaarlijkse fietstocht

Wat hebben we het getroffen met onze jaarlijkse  fietstocht op 12 mei.
Om 8.30 uur 's ochtends viel de regen met bakken uit de lucht maar tegen de tijd dat we vanaf sportschool Ooms vertrokken met 19 dames was het droog.
Via het Bakse Ven reden we richting Moergestel (waar nog twee dames aansloten) naar restaurant “Het Draaiboompje” waar de  koffie met een heerlijk vruchtenvlaatje klaar stond.
Het zonnetje begon te schijnen dus goedgemutst stapten we na deze onderbreking weer op onze fietsen.
Genietend peddelend door het mooie natuurlandschap Hild, via camping “ De Stille Wille” fietsten wij richting Oisterwijk.
Bij restaurant Hermitage even een terrasje gepakt waarna we naar ons lunchadres “Mie Pieters” doorreden.
Na ruim 35 km in onze benen smaakte de welverdiende lunch prima.
We hebben genoten van deze ontspannen dag vol gezonde inspanning!

2017-05-02 Natuurwandeling

Onder leiding van onze vertrouwde IVN gidsen, Joop en Ad, hebben we een prachtige, frisse meiwandeling gemaakt over de Kampina vlak bij Lennisheuvel: via de Annadreef naar huize Campina; door de Smalbroeken, waar de Beerse speels door het landschap meandert en we een reebok voorbij zagen springen, naar de Mariadreef. In de oude bomen langs deze dreef deden de zangvogels erg hun best. We hebben o.a. kennis gemaakt met de “Berkenweerschijnzwam”. Het laatste deel van de wandeling ging over de heide via het “Kerkpad”, waarlangs de schaarse bewoners van de Campina op zondag naar de kerk in Boxtel gingen. Wij liepen terug naar de parkeerplaats en sloten deze fijne wandeling af in het Pannenkoekenhuis, met koffie en een heerlijk stukje gebak. Wilma bedankte de gidsen voor hun boeiende begeleiding. Zij verdient ook zelf applaus voor haar voorbereiding en enthousiaste inzet.

Klik hier voor meer foto's.

2017-04-03 Bezoek aan het Wasch- en Strijkmuseum

Op 3 april hebben we het Wasch- en Strijkmuseum in Boxtel bezocht. Dit museum is opgezet vanaf 1976 door Bernard Vekemans op basis van stukken uit de verzameling van mevrouw Bleeker-Schouten, die toen geveild werden. Het museum is gevestigd in een gerestaureerde, voormalige koffiebranderij uit 1872.
Naast schilderijen en beelden die op dit onderwerp betrekking hebben omvat de collectie ook een verzameling van 1200 strijkbouten die dateren vanaf 1700. Bernard Vekemans heeft zich verdiept in was- en strijkgewoonten van vele eeuwen. Ook heeft hij ons veel verteld over de soorten zeep en ouderwets ondergoed.
Sinds 2008 is er een toonaangevende collectie verworven van Brabantse poffers en klederdrachten. Vroeger droegen mannen en vrouwen altijd wel iets op hun hoofd: hoed, pet of klak voor jongens en mannen, hoed, poffer of muts voor meisjes en vrouwen. En elke streek, rang of stand had een eigen hoofdtooi. In 2007 heeft Vekemans de gehele collectie poffers, mutsen en documentatie van Ans van den Bosch-Van Dillen uit Vught overgenomen. Hij wil deze “schatkamer”van Brabants erfgoed voor het nageslacht graag behouden.
Het museum heet nu Museum Vekemans. Wij hebben er een erg boeiende, interessante middag doorgebracht en heel veel gezien.

Klik hier voor het fotoverslag.

2017 - 14 en 21 april - Smaak de Kade


Vrijdagmiddag hebben we een wandeling gemaakt door de Piushaven, met 2 gidsen van de Stadsgidserij Tilburg. Zij hebben ons op een voortreffelijke wijze kennis laten maken met de Haven, met een stuk geschiedenis en achtergrondinformatie.
Van de oude gebouwen en bedrijven, zoals Graanhandel van Loon, Verkade fabriek, regenkleding fabriek, is een levendig en modern geheel gemaakt, met winkels, eetgelegenheden, terrassen en veel woningen.
Wij zijn gestart bij de Visserij, waar we koffie/thee met heerlijke appeltaart hebben gekregen, waarna de tocht kon beginnen. Een biertje proeven van Fier Bier en ook de stadstuin is niet vergeten.
Lekker ijs geproefd bij Porto, een lekkernij bij Kikken en Bakken, een truffel in de bonbonwinkel, glaasje en bitterbal bij Heaven’s Kitchen.
Heel bijzonder om een kijkje te kunnen nemen in de Albatros, een prachtig schip van meer dan 100 jaar oud.
Met dank aan de gidsen, het was een fantastische middag.
Klik hier voor alle foto's.

2017 - 7 en 12 april - bezoek aan Maastricht

Dit was al weer de laatste uitstap van dit verenigingsjaar. De dag begon met een bezoek aan Kasteel Neercanne waar we koffie dronken met, natuurlijk,Limburgse vlaai. Neercanne, een 17e-eeuws barokkasteel in het Jekerdal, is het enige terrassenkasteel in Nederland. Het is gebouwd op een kunstmatig aangelegd terras tegen de helling van de Cannerberg. De gereconstrueerde baroktuin is eveneens terrasvormig aangelegd.
Na de koffie zijn we met iets warms aan naar de grotten in de Jezuïetenberg gelopen waar we een rondleiding kregen. Er zijn zoveel gangen dat je zonder gids verdwaalt. We zagen prachtige sculpturen en tekeningen, zelfs het “Alhambra” met vijver en fontein.
We hebben geluncht In Château Bethlehem. Dit is een teaching hotel, onderdeel van de Hotel Management School Maastricht. Hier oefenen aspirant-hoteliers. We kregen ook een paar themakamers te zien.
Met de bus naar Maastricht voor een stadswandeling en … een uurtje vrij om te shoppen! Tot slot van deze fantastische dag: het diner in Panheel bij de Boschmolenplas. Yolande, Truus, Elly en Ingrid, hartelijk dank!
Klik hier voor de foto's.

bezoek aan Museumbrouwerij “De Roos” in Hilvarenbeek.

Donderdagmiddag 23 maart jl hebben wij een bezoek gebracht aan Museumbrouwerij “De Roos” in Hilvarenbeek.
Na de hartelijk ontvangst door onze gids Peter werden wij  meegenomen naar een kleine bioscoop.
Met behulp van een powerpointpresentatie werd ons het een en ander verteld over de historie van het museum en het brouwproces .
Bijzonder is dat zowel het museum als de brouwerij volledig op vrijwilligers draait.
Wist u overigs dat de eerste bierbrouwers uit het Zuiden van Irak kwamen en dat bier in het begin van de 17e eeuw gedronken werd omdat dat veel veiliger was dan water? Wij niet!
Na de presentatie kregen we een rondleiding door zowel de oude als de nieuwe brouwerij. Ter afsluiting dronken we in het proeflokaal met een heerlijk glas Roosbier.
Wilt u het hele proces van bierbrouwen nog eens nalezen?
Dat kan via deze site: Biernet.nl

Het was een leerzame,leuke middag!

2017-03-15 Met de Cultuurhistorische groep naar Soesterberg en Amersfoort

 

Om half negen vertrokken we met de bus naar Soesterberg waar we al om 9:40 uur aankwamen. We konden dus wat rondwandelen voordat we in het Nationaal Militair Museum onthaald werden op koffie met Soesterturf. Om half elf begon de rondleiding op de NAVO vliegbasis. De eerste vlucht op Soesterberg vond plaats op 12 oktober 1910; in 1950 werd het een NATO vliegbasis. Er is heel veel militair materieel vanaf de oudheid tot nu toe te zien.
Bij een lotingtrommel kregen we uitvoerig uitleg over de werking ervan.
Foto IMG 2000 toont een apart vliegtuigje gemaakt met latjes en pianosnaren om het zo licht mogelijk te houden; de propeller zat achter het vliegtuig (een duwmotor); het kon 800 meter hoog vliegen en hoogstens 10 minuten. Interactief met alle supermoderne technieken kregen we informatie over de Vaderlandse geschiedenis en de betekenis van Nederland in onze Wereld.
Toen was het tijd voor de lunch, een heel goede, in restaurant De Soester Duinen.
Om twee uur vertrokken we naar Nationaal Monument Kamp Amersfoort, waar de gidsen al op ons wachtten. Wat bij binnenkomst gelijk opviel was  de Gedenksteen die geplaatst  is op initiatief van het gevangenencomité. Hier zijn vele graven gevonden. Men vermoedt dat nog steeds niet alle graven zijn teruggevonden. Wat ook indruk maakte is het beeld op de plek waar elk jaar op 4 mei de dodenherdenking gehouden wordt: ‘de stenen man’ met gebalde vuist als teken van woede. De vijf vredesduiven op de sokkel symboliseren de 5 oorlogsjaren. Dit alles heeft bij velen van ons een diepe indruk achtergelaten.

Klik hier voor de fotoreportage

Bezoek aan kaasboederij De Leyedaeler

Wat een gezellige middag was het bij de Kaasboerderij De Leyedaeler in Goirle.
Hartelijk ontvangen door boer Jan in de excursieruimte waar de koffie met koek klaarstond.
Veel uitleg over het bedrijf met diaserie en de nodige aandacht voor  de vragen onzerzijds.
Daarna een rondleiding over het bedrijf waarbij “de boerin” ons het hele proces van melk tot kaas uit de doeken deed. Vervolgens naar de kalfjes die buiten in de “Kalverstraat” ons vriendelijk vanuit hun hokjes bekeken.
Een “uitzicht” vanaf de eerste etage op de stal waar de koeien genoeg ruimte hadden om rond te lopen.
Tenslotte naar het winkeltje waar gretig allerlei  soorten kaas werd meegenomen door onze dames.
De omzet zal niet slecht geweest zijn.

Alle foto's staan hier.

Lezing Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

2017-02-02
In de Loonse en Drunense Duinen hebben we al diverse wandelingen gemaakt onder leiding van een IVN gids. Vanmiddag kwam een gids, de heer Henk Peters (via Voorlichting en Educatie Nat. Park De Loonse en Drunense Duinen), naar CC De Schalm voor een dialezing over het ontstaan en de ontwikkeling van dit Nationaal Park. Wat een boeiend verhaal met prachtige beelden van dit unieke gebied in verschillende seizoenen. Fijn dat nu ook leden die minder goed ter been zijn, hebben kunnen genieten. Voor alle aanwezigen was het een prachtige ervaring.

Meer (scherm)foto's van de lezing vindt u hier.

De dieren van Jeroen Bosch --27 januari 2017 Natuurmuseum

De expositie ‘De dieren van Jeroen Bosch’  is te zien in het Natuurmuseum Tilburg.  We werden zeer gastvrij ontvangen.  Dhr Johan Heeffer, medewerker Natuurmuseum, bioloog, vormgever van de expositie, vertelde een boeiend verhaal over de schilderijen van Jeroen Bosch aan de hand van reproducties op groot scherm in de filmzaal van het museum. De schilderijen van Bosch zijn als het ware ‘vertelplaten’ waarop vanalles te zien en te beleven is.  Bijzonder om de verhalen achter de afbeeldingen te horen. Zo werden vroeger aan dieren allerlei eigenschappen toegekend. Vaak gaan de eigenschappen en de verhalen over goed en kwaad. Een uil stond voor het kwaad en de duivel. Hij zat bijvoorbeeld op een dorre tak, doods, als het ware weg van het leven. De beer was in de Middeleeuwen de koning van de dieren, door zijn kracht. Tegenwoordig speelt een beer in verhalen vaak de rol van de domoor, de lobbige goedzak. Van de schilderijen leren we welke dieren er voorkwamen in onze streken. Tot onze verbazing waren daar zeehondjes bij die in Den Bosch verhandeld werden. Dat had te maken met de Biesbosch, die in die tijd tot aan Den Bosch liep. Een vogel uit die tijd die tot nu toe onbekend was, werd tijdens de opbouw van de expositie op een schilderij ontdekt door het Natuurmuseum: de krakeend. De bonte kraai kwam in de tijd van Bosch veelvuldig voor. Het klimaat was toen veel kouder dan nu. Tegenwoordig komt de bonte kraai in Nederland nog wel voor als wintergast. De vele fantasiedieren in de schilderijen verwijzen naar allerlei boodschappen die de schilder ons wil vertellen. Voor de Middeleeuwers waren deze boodschappen een ‘open boek’, in een tijd waarin vele mensen niet konden lezen.  Voor ons is de betekenis vaak niet meer te achterhalen.  Er is immers vrijwel niets bekend over de schilder Jeroen Bosch. Wel is duidelijk dat hij een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de schilderkunst. De expositie in het museum is bijzonder vormgegeven. De moeite waard om te bekijken. Dat kan nog tot 1 april 2017.
Anny Hermans

Klik hier voor enkele foto's.

Waanzin en Werkelijkheid bij kunstlocatie Würth

Op 23 januari zijn we met 45 leden naar kunstlocatie Würth in ’s-Hertogenbosch geweest (carpooling) om er de expositie Waanzin en Werkelijkheid te bezichtigen die Würth, in samenwerking met de Rabobank heeft samengesteld naar aanleiding van het Jheronimus Bosch jaar. Uit beider kunstcollecties zijn werken gekozen die raakvlakken hebben met de thema’s van Bosch.
Wij werden ontvangen met koffie, thee en een midi Bossche bol! Drie gidsen hebben ons vervolgens rondgeleid, waarbij zij niet alleen een toelichting op een aantal werken gaven, maar ons ook over de makers ervan informeerden. Kortom, een boeiende expositie die ons een interessante middag opleverde.
Met dank aan Mieke voor de voortreffelijke organisatie en aan de chauffeurs zonder wie deze excursie niet mogelijk zou zijn geweest.

Hier is een korte fotoimpressie van het bezoek.

2016 Kerstviering


De Kerstviering op 14 december werd druk bezocht. Op het programma stond: ‘Het kerstverhaal in de kunst’ door kunsthistorica Karin Haanappel. De muzikale omlijsting werd verzorgd door Sas en Jorg. De voorzitter bedankte alle dames die zich het afgelopen jaar hebben ingezet voor het KVG. Na afloop was er nog en gezellige nazit in de foyer van de Schalm. Voor degenen die nog willen nagenieten, of de avond gemist hebben, dit zijn de websites:
http://www.karinhaanappel.nl/web/
www.sasenjorg.nl

Klik hier voor de kerstgedachte van de voorzitter.
Hier vindt u nog meer foto's.

De nieuwe Statuten zijn een feit!

De Statuten en het Huishoudelijk Reglement zijn door de ledenvergadering van KVG BE e.o. op 26 oktober 2016 goedgekeurd. Op 7 december 2016 zijn de Statuten getekend door de voorzitter, de secretaris en de notaris. De originele statuten worden bewaard bij de notaris en in het register ingeschreven. De notaris draagt zorg voor inschrijving van de nieuwe statuten bij de Kamer van Koophandel. Een kopie van de Statuten is beschikbaar via het secretariaat.

Anny Hermans-Franssen
voorzitter

Workshop worstenbroodjes bakken.

Twee middagen zijn we te gast geweest bij de bakker in Berkel-Enschot, de familie van Zeeland. We gaan worstenbroodjes maken. Ieder krijgt een hoeveelheid deeg om uiteindelijk 10 worstenbroodjes te maken. Er wordt hard gewerkt, met behulp van de bakker.
Als verrassing mogen we ook nog vlechtbrood maken. Als het brood in de oven gaat, worden we uitgenodigd voor de koffie/thee met een heerlijke ovenverse appelflap.
Een hele gezellige en productieve middag, iedereen gaat naar huis met superverse worstenbroodjes en mooi vlechtbrood.

Recept voor 20 worstenbroodjes:.

500 gr. bloem, 10 gr. zout, 50 gr. gist, 75 gr. bakkerspoeder, 200/250 gr. lauw water,( kneden in de keukenmachine) en  500 gr. gekruid h.o.h. gehakt van een goede slager.
Per worstenbroodje: 50 gr. gehakt, 50 gr. deeg, eerst bolletje maken van het deeg en 15 min. laten rijzen. Dan broodje maken en uurtje laten rijzen, dan in de oven
Oven op 200 graden, 10 tot 12 minuten bakken.

Het is mogelijk om bij de bakker een pakketje te bestellen, met alle benodigdheden (geen gehakt) , telefonisch bestellen en later ophalen, bij:
De Smaeck van Brabant, Kerkstraat 8, Berkel-Enschot, tel: 5331259

De foto's staan hier.

2016-11-24 Bezoek aan de Suiker Unie Dinteloord

Op 24 november zijn we met vijftig dames per bus naar de Suiker Unie Dinteloord geweest. Daar zijn we door drie voortreffelijke gidsen ontvangen met koffie/thee en vooral de nodige strenge instructies. Uitgerust met helm, vestje en oortjes hebben we een flinke wandeling gemaakt, eerst buiten, toen binnen door de diverse gebouwen, maar steeds binnen de oranje lijnen. We hebben heel veel gehoord en gezien van suikerbiet via sapzuivering (ruwsap) en verdamping, koken (diksap) en centrifugeren (kristalbrij), tot kristalsuiker en melasse (stroop). Dat laatste is grondstof voor de fermentatie industrie en diervoeder. De Suiker Unie streeft er continu naar energie te besparen; het produceert groen gas en groene elektriciteit die vrijkomen bij de suikerproductie.
De enige ruimte waar gefotografeerd mag worden, is het “museum”, waar gepensioneerde medewerkers oude machines prachtig gerestaureerd hebben en er boeiend over vertellen.  

Klik hier voor meer foto's

Bezoek aan Kessels, Muziek Instrumenten Tilburg

Op woensdagochtend 9 en donderdagmiddag 10 november hebben we een excursie gehad naar Kessels, muziekinstrumenten.
Na de ontvangst met koffie en thee keken we naar een film over de geschiedenis van de instrumentenfabriek Kessels.
Daarna volgde een rondleiding door het gebouw, met een zeer deskundige gids, die enthousiast uitleg gaf over de werkplaats uit het verleden en de instrumenten.
We hebben een goed beeld gekregen van het belang van Kessels in Tilburg.
Mathieu Kessels (1858 - 1932 ) was een fabrikant met een groot hart voor de sociale aspecten van zijn medewerkers. Daarnaast was hij componist, uitgever, schrijver, drukker en ook stimulator van het Tilburgs en Zuid-Nederlands muziekleven.

Klik hier voor een fotoimpressie.

Met de cultuurhistorische groep naar Arnhem op 28/10 en 2/11


Onze tweede excursie voert ons naar Arnhem bekend om zijn rijke historie met als belangrijkste periode de Slag om Arnhem, de veldslag die van 17 tot 25 september 1944 in en rond Arnhem plaats vond als onderdeel van Operatie Market Garden. Maar Arnhem is ook bekend als creatieve hoofdstad van Gelderland met bekende gezelschappen als Introdans en het Gelders Orkest. Arnhem ligt in een prachtige groene omgeving (Veluwe, uiterwaarden). De stad zelf heeft mooie groene singels en imposante bomen.
We bezochten er de modernste bioscoop van Nederland, filmtheater Pathé. O.l.v. gidsen hebben een stadswandeling gemaakt en ook het nieuwe station bewonderd. Na de lunch in restaurant Momento vertrokken we naar museum Bronbeek waar we o.l.v. gidsen de tentoonstelling “Het verhaal van Indië” hebben bezocht. Het was een geweldig boeiende excursie. En dank zij de foto’s van Agnes van den Broek en Yvonne Willems kunnen we er nog vaak op terugkijken.

Bezoek poppodium 013

Met 80 dames hebben we op 14 oktober jl een bezoek gebracht aan Poppodium 013 in Tilburg.
Meteen bij aankomst werden wij hartelijk ontvangen door 3 zeer enthousiaste gidsen die ieder een groep van 20 dames onder hun hoede namen.
De overige 20 dames startten met koffie met appeltaart in de kleedruimtes van de artiesten.
De rondleiding bestond uit een wandelgang door De Main(Grote Zaal) en de Jupiter zaal( Kleine Zaal)
Zo kregen wij te horen dat sinds de verbouwing van vorig jaar de capaciteit van deze zalen zijn vergroot van respectievelijk 2000 naar 3000 en van 325 naar 700 personen.
Toch stralen deze zalen nog intimiteit en sfeer uit.
Bovendien was er volop gelegenheid om vragen te stellen waarop erg uitgebreid werd gereageerd.
Toen wij toe waren aan de koffie met appelgebak werden de andere dames wederom door dezelfde gidsen meegenomen en opnieuw “getracteerd “op een wederom enthousiaste rondleiding.
Erg leuk om een gewone vrijdagochtend met zoiets interessants in te vullen.

Meer foto's vindt u hier.

Bezoek Textielmuseum 22 september

Na de koffie met iets lekkers stonden er 3 gidsen voor ons klaar. Onze gids nam ons mee naar de tentoonstelling: Pop Art Fabrics and Fashion. Deze uitbundige tentoonstelling van met name Warhol nam ons mee terug naar de jaren 1956 tot midden jaren 1970: meer dan 200 vrolijke textiel- en modeontwerpen met als thema “uit het leven gegrepen” hebben wij er kunnen bewonderen. Het was voor ons Nostalgie met een vleugje weemoed!
Daarna nam de gids ons mee naar het Textiellab,”de ontwerpkeuken” van ontwerpers, kunstenaars en architecten, om tenslotte het tapijt van Jan Fabre: Making of ”De terugkeer van de Olifant” te bewonderen. Dit tapijt is inmiddels overgedragen aan het Noordbrabants Museum als onderdeel van de tentoonstelling van Jheronimus Bosch 500.

Het was een welbestede ochtend.
Herfstwandeling op 6 oktober

Voor de herfstwandeling was weer veel animo. Om 9:30 uur vertrokken we vanaf sportschool Ooms (carpooling, geregeld door Wilma) naar de Drunense Duinen. Bij “De Rustende Jager” troffen we de twee IVN gidsen die een prachtige wandeling met ons gingen maken. Het weer was er erg geschikt voor: fris, winderig en zonnig. We doorkruisten het (stuif)zandgebied, de omliggende bossen en heide; af en toe was het behoorlijk inspannend, maar wat een prachtige vergezichten en stralend blauwe lucht! Bijzonder ook het pad door de kruinen van de in het zand verborgen eiken. Wat we deze herfst weinig tegenkwamen: paddenstoelen! Wel veel aardappelboleten. Yvonne heeft de heel kleine, bijzondere zwammetjes gefotografeerd o.a. de glijzwam (plantaardig of dierlijk?) Deze fijne herfstwandeling is afgesloten met koffie en vlaai op het zonnige terras van De Rustende Jager.

Klik hier voor de fotoreportage.

Bezoek aan Hattem
Op 23 en 28 september zijn we met de cultuurhistorische groep naar Hattem, het kleine Hanze- en vestingstadje vlakbij Zwolle geweest. Hattem vormt het schilderachtige decor voor het grootste en leukste bakkerijmuseum van Nederland. Na de koffie met overheerlijke appeltaart en de bezichtiging van het museum hebben we samen met de gidsen een wandeling door de historische binnenstad gemaakt en het beschermde stadgezicht bekeken.In restaurant De Ridderhof hebben we geluncht. ’s Middags hebben we met gidsen het Voerman Museum en het Anton Pieck Museum bezichtigd. Yvonne Willems heeft een mooie fotoreportage van gemaakt van deze zeer geslaagde excursie.
Modeshow in ’t Winkeltje te ’s-Gravenmoer

Donderdagmorgen 15 september hebben we in damesmodezaak ’t Winkeltje in ’s-Gravenmoer ideeën op kunnen doen voor de herfstgarderobe. We werden gastvrij ontvangen met koffie. Na de show op de “catwalk” was er gelegenheid om rond te kijken en de nieuwe collectie van zeer dichtbij te bewonderen. Ter afsluiting werd ons een glaasje aangeboden. Kortom, een boeiende modeshow in een plezierige, ongedwongen sfeer.

Voor verslagen en foto's van vorige activiteiten kunt u terecht op de pagina VERSLAGEN via de menuknop.

Voor algemene vragen of opmerkingen kunt u een bericht sturen naar:

info@kvgberkelenschot.nl