hoedjes

 
lion-1

Lion - 1 oktober

‘Met plezier naar de film’ (KVG), Lion (2016), maandag 1 october 2018:
het verlangen om je thuis te voelen.

Australië / Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk. Drama / Biografie. 120 minuten. Geregisseerd door Garth Davis, met Dev Patel, Rooney Mara en Nicole Kidman.
Een 5-jarige Indiase jongen raakt verdwaald in de straten van Calcutta, duizenden kilometers van huis. Hij overleeft vele uitdagingen waarna hij door een stel in Australië wordt geadopteerd. 25 jaar later besluit hij op zoek te gaan naar zijn verloren familie.

1. De betekenis van ‘thuis’

U zult uit eigen levenservaring weten, hoe waardevol het is, dat de mens zich geborgen voelt, zich veilig voelt, een eigen plekje heeft om te wonen. Er zijn Duitse filosofen, die hier diep over hebben nagedacht. En we lezen ook in literaire boeken, wat ‘thuis’ betekent, bijvoorbeeld in het boek, dat zojuist verscheen van Lieve Joris over haar thuis in Neerpelt. Zij heeft jaren over de wereld gereisd, en schreef over mensen, die zich niet veilig voelen en ronddolen. Reizen is je verplaatsen van de ene locatie naar de andere: tijdelijk, permanent?

2. De hoofdpersoon van de film LION leeft in twee werelden, twee culturen, twee families.

Hij was nog heel jong. Later, als volwassene denkt hij aan zijn eerste wereld…
Deze film doet ons denken aan de vreemdeling, de vluchteling.
Verlaat een vluchteling het eerste leven met spijt? Hoe gaat hij om met zijn (pijnlijke?) herinneringen aan het eerste leven? Hoe bouwt hij zijn tweede leven op? Met hulp van anderen?

3. Filmeducatie

Een film kan een unieke kans geven ons kennis te laten maken met een andere werkelijkheid. De film is niet de werkelijkheid, maar geeft daarvan wellicht een afbeelding. (Film is ook vaak louter illusie). Een film kan ook laten zien, hoe mensen omgaan met dilemma’s. U begrijpt, dat de filmeducatie beoogt jonge mensen te leren nadenken over ethiek (levensbeschouwing) en maatschappelijke problemen (maatschappijleer)

4. Adoptie

De film raakt het onderwerp ‘adoptie’. Ik zie hoe mannen, vrouwen zich zielsdankbaar tonen naar hun adoptiefouders. Ik zie hoe prof. René Hoksbergen gegevens verzamelt en tot voorzichtige oordelen komt. Ik beschouw adoptie als een onderwerp, waarover je niet vrijblijvend kunt argumenteren. Een geslaagde adoptie is een Godsgeschenk.
De film Lion geeft een mooi beeld van de positie van liefdevolle adoptie-ouders.

5. ‘Spoorloos’ , t.v.-programma: afstand en betrokkenheid (1):

Objectiveren en engageren. Kunt u feiten onderscheiden van interpretatie daarvan? Dat is altijd moelijk, en zeker wanneer de programmamaker uw emotie hoe dan ook wil raken! Andersom gezegd: u voelt zich betrokken op wat de personen meemaken, maar ik hoop dat er bij u nog een sprankje argwaan blijft over de wijze waarop met gegevens wordt omgegaan?

6. ‘Spoorloos’ , t.v.-programma: afstand en betrokkenheid (2):

U bent ontroerd. Ziet u kansen om uw empathische betrokkenheid concreet tot uiting te brengen? Stelt u zich concreet te weer tegen een gevoel van machteloosheid?


7. Discussievragen: ik hoop dat u de tijd heeft met anderen te praten:

7.1 Ontroering → meer begrip?
7.2 Identificatie met meerdere rollen in de film mogelijk?
7.3 Heeft u concrete voorbeelden van en ervaring met ontheemding?
7.4 Denkt u, dat de actrice Nicole Kidman (1 van mijn favorites) zich persoonlijk inleeft?
7.5 Was u ook zo verbaasd als ik over de rol van technologie in de actie ‘opzoek naar thuis”: speurend op google earth…? Wat technologie vermag!

Paul Overmeer. Reacties naar: p.overmeer@@home.nl

 

foto2

© KVG Berkel-Enschot e.o. 2021-2022